dinsdag 21 augustus 2012

De zomer voorbij??

Afgelopen weekend was het nog 36 graden in ons kikkerlandje waar het vaak niet warmer is dan 20 graden... Afgezien dat de schoolvakantie in Utrecht voorbij is, is de zomer nog niet voorbij!!

Vorige week op bezoek geweest in Hongarije: het prachtige Boedapest én de camping van familie in Patosfa.

Culinair gezien denk ik bij Hongarije allereerst aan Goulash. In Hongarije is me een paar keer uitgelegd dat Goulash voornamelijk als soep gegeten wordt. De niet soepvariant heet Pörkölt.

De Hongaarse vuurpot: gehangen aan een driepoot boven het vuur, heb ik in Patosfa kunnen beleven. Het eten krijgt een rokerige smaak; iets zwaarder en het smaakt goed! Wat verse tomaat, augurken (van die grote zure met zuurkool), komkommer en fetakaas... lekker hoor!!

Het eten in de restaurants vond ik niet heel erg bijzonder, de salades met een stukje vlees of schnitzel smaakten nog het best. 
In Boedapest waren de prijzen in de restaurants zeer uiteenlopend; hoe dichter je bij de Donau komt hoe duurder het eten is...

De ingemaakte potten met zuur vielen het meest op in de grote markthal, daarbij de worsten, de gedroogde chilipepers en de witte sperziebonen. In Boedapest heb ik bijna geen inkopen gedaan behalve flessen water. Eten deden we in de stad.


In Patosfa bij mijn oom en tante op Camping Farkas hebben we wellicht meer kunnen genieten van het landleven. Er groeien heel veel fruitbomen op het terrein: kersen, abrikozen, maar ook walnoten, druiven voor wijn etc. 
Het fruit wordt ingemaakt als jam en sap. De rotte gevallen vruchten worden opgehaald. Hier wordt Palinka van gemaakt: een zeer sterk drankje!!
Van de jam heb ik een paar potten meegenomen om te gebruiken voor de catering; als dit niet biologisch en vers is... Heerlijk in toetjes en fruitsalade!

Thuisgekomen zijn er nieuwe plannen gemaakt. Zo gaat Uit Handen Catering binnenkort starten, waarschijnlijk in samenwerking met andere cateraars, met een georganiseerde themadiner. 
De bedoeling is dat het eten in het teken staat van een land. Het eten, muziek en de tafels zijn in de sfeer van dat land / continent. Niet meer proeven; lekker eten en genieten met elkaar!!

Ook heb ik me gestort op het organiseren van een gezonde barbecue: gezonde salades, meergranenbrood, eigengemaakte sausjes, biologisch vlees en vis en veganistische varianten.

De vrijdagmaaltijden staan op hun eigen pagina op deze site; bezorgmaaltijden op vrijdag. Probeer het gerust. 
Op vrijdag-werkende en ook oudere mensen maken er tot nu toe dankbaar gebruik van. Ook mensen die op vrijdag lekker willen genieten of die druk met klussen zijn komen graag een verse maaltijd halen. 
Voor iedereen een goede reden om te bestellen... en te genieten!


Uitzicht vanaf het Burchtpaleis in Budha: twee bruggen en Margiteiland


Geen opmerkingen:

Een reactie posten